Tuesday, 12 July 2011

10 WASIAT RASULULLAH TERHADAP MUSLIMAH

Sepuluh wasiat yang baginda sampaikan merupakan mutiara termahal nilainya,apabila kemudiannya dimiliki oleh setiap isteri solehah.Wasiat tersebut ialah:

1. Ya Fatimah,kepada wanita yang membuat tepung untuk untuk suami dan anak-anaknya,Allah s.w.t  pasti akan menetapkan kebaikan darinya dari setiap biji gandum,melebur kejelekan dan meningkatkan darjat wanita itu.

2. Ya Fatimah,kepada wanita yang berkeringat ketika menumbuk tepung untuk suami dan anak-anaknya,nescaya Allah s.w.t menjadikan dirinya dengan neraka tujuh tabir pemisah.

3. Ya Fatimah,tiadalah seorang yang meminyak rambut anaknya,lalu menyisir dan mencuci pakaiannya,melainkan Allah s.w.t akan menetapkan pahala baginya seperti pahala memberi makan seribu orang yang kelaparan dan member pakaian seribu orang yang telanjang.

4. Ya Fatimah,tiadalah wanita yang menahan keperluan tetangganya melainkan Allah s.w.t akan menahannya dari minum telaga kautsar pada hari kiamat.

5. Ya Fatimah,yang utama dari seluruh keutamaan di atas adalah keredhaan suami terhadap isteri.Andai kata suamimu tidak redha kepadamu,maka aku tidak akan mendoakanmu.Ketahuilah wahai Fatimah,kemarahan suami adalah kemurkaan Allah s.w.t.

6. Ya Fatimah,apabila wanita mengandung maka malaikat memohon ampun baginya,Allah s.w.t menetapkan baginya setiap hari seribu kebaikan serta melebur seribu kejelekan.Ketika wanita merasa sakit akan melahirkan,Allah s.w.t menetapkan pahala baginya sama dengan pahala para pejuang di jalan Allah.Jika dia melahirkan kandungannya,maka bersihlah dosa-dosanya seprti ketika dia dilahirkan dari kandungan ibunya.Apabila meninggal ketika melahirkan,maka dia tidak membawa dosa sedikit pun.Di dalam kubur akan mendapat taman indah yang merupakan bahagian dari taman syurga dan Allah s.w.t memberikan pahala kepadanya sama dengan pahala seribu orang yang menunaikan haji dan umrah dan seribu malaikat memohon keampunan baginya hingga hari kiamat.

7. Ya Fatimah,tidalah wanita yang melayani suami selama sehari semalam dengan rasa senang serta ikhlas,melainkan Allah mengampun dosa-dosanya serta memakaikan pakaian pada hari kiamat berupa pakaian yang serba hijau dan menetapkan baginya setiap rambut pada tubuhnya seribu kebaikan dan Allah s.w.t memberikan kepadanya pahala seratus kali beribadat haji dan umrah.

8. Ya Fatimah,tiadalah wanita yang tersenyum di hadapan suami,melainkan Allah s.w.t memandangnya dengan pandangan penuh kasih.

9. Ya Fatimah,tiadalah wanita yang membentang alas tidur untuk suami dengan rasa senang hati,melainkan para malaikat yang memanggil dari langit menyeru wanita itu agar menyaksikan pahala amalannya dan Allah mengampuni dosa yang telah lalu dan yang akan datang.

10. Ya Fatimah,tiadalah wanita yang meminyaki kepala suami dan menyisir janggutnya dan memotong kumisnya dan kukunya,melainkan Allah s.w.t memberi minuman yang dikemas indah kepadanya yang didatang dari sungai-sungai syurga.Allah s.w.t mempermudah sakaratul maut baginya dan kuburnya menjadi bahagian dari taman syurga dan Allah menetapkan baginya bebas dari seksa neraka serta dapat melintasi siratul mustaqim.

1 comment:

Nor Aisyah Zulpaka said...

jum kite jdi muslimah yg mcm rasulullah wasiatkn 2..amin..=)